Туристическа информация


Скален манастир "Свети Димитър Басарбовски"
Манастирът се намира в скалите до река Русенски Лом, близо до село Басарбово, на 8 км от град Русе. Най-ранните исторически източници, където се среща името на манастира датират от XV век. Изсечен е в скалния масив. До него водят 48 скални стъпала. Основното помещение е разделено на няколко отделения. От една страна се намира пещерната църквичка със съвременен резбован иконостас, а от другата, през открита пещера се влиза в двете монашески килии. От дясната страна на църквичката по няколко стъпала се отива до монашеска гробница. В приземието има две пещерни и две иззидани стаи.
Археологически резерват - Скални църкви край село Иваново
Скалният манастир "Свети Архангел - Михаил" се намира недалеч от село Иваново, на 20 км. южно от Русе. Той обхваща десетки помещения, изсечени в скалите по долината на река Русенски Лом и е един от най-големите и добре запазени български скални манастири. В шест от монашеските църкви и параклиси са запазени стенописи от XIII и XIV век, които заради високите си достойнства са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно - историческо наследство. Сред тях най-известни са тези в църквата "Света Богородица", изписани в средата на XIV век с дарение от българския цар Иван Александър. тези стенописи бележат един от върховете на българското средновековно изкуство.
Археологически резерват - Средновековен град Червен
Градът е заемал територията на голям скален рид в една от извивките на река Черни Лом при село Червен, на 35 км. южно от Русе. През VI век тук съществува голяма византийска крепост, от която са запазени останки. Останалото след нея неголямо селище се развива и по време на Второто българско царство и се превръща в големия град Червен, един от водещите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове в страната. Археологическите разкопки разкриват руините на голям брой жилища, 13 църкви, административни сгради, феодален замък - разположен в градските предели, подземни водоснабдителни проходи, крепостни съоръжения и др.

Прочети още


    Новогодишен пакет 2022/2023 в хотел "Дунав Плаза", Русе

    Подарете си Новогодишна приказка в сърцето на Русе! Настаняване с включена закуска и празнична вечеря на 31 декември 2022 г.

    Прочети още

    градът