История


Град Русе е разположен на най-високия десен бряг на река Дунав, на 320 км от София и на 75км. от Букурещ. Това е един от най-големите градове в страната – важен културен, търговски и индустриален център.

Близостта на река Дунав винаги е имала огромно значение за развитието на града още от древността до наши дни. Тук през І в.н.е. е основан римският военен лагер-крепост, носещ името Сексагинта Пристис - „Пристанище на шейсетте кораба”. От ХVІ век градът е познат с османското си име - Русчук.Русе е пръв в много отношения - тук се построява първата железопътна гара в България, открива се модерна печатница, основава се вестник.

 

В непосредствена близост до хотел Дунав Плаза се намира  един от символите на града -  Доходното здание – красива обществена сграда в центъра на Русе. Построена е през 1901-1902 г. и впечатлява с великолепната си фасада и седемте фигури на покрива. 

Ежегодно в Доходното здание се провежда туристическо изложение “Уикенд Туризъм”. В рамките на изложението, като част от неговата програма, се провежда и Фестивалът на туристическите забавления и анимации.

 

Друго задължително за посещение място е Регионалният исторически музей. В него се съхраняват над 130 000 паметници на културата, между които е и Боровското тракийско съкровище.

През 2014г. в гр. Русе отвори и първият по рода си Екомузей в България. Реалистичен мамут и голям аквариум са едни от най-интересните експонати.

Интересни забележителности са и Музеят на градския бит, наричан още „Къщата на Калиопа”. Експозицията му пресъздава интериора на богат русенски дом от края на XIX и началото на ХХ в., къщата музей „Захари Стоянов”, Пантеона на възрожденците, крепостта Сексагинта Приста, Националеният музей на транспорта.

В околностите на град Русе има много интересни и красиви забележителности. На 20 км югозападно от града, е разположен красивият Природен парк „Русенски Лом”. Паркът предлага разнообразни възможности за еко и алтернативен туризъм, а в неговите граници се намират и няколко значими исторически и културни паметници. Сред тях са останките на средновековния град Червен, Ивановските скални църкви - обект, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и манастир „Свети Димитър Басарбовски” - единственият действащ скален манастир в България.

Прочети още


    Новогодишен пакет 2022/2023 в хотел "Дунав Плаза", Русе

    Подарете си Новогодишна приказка в сърцето на Русе! Настаняване с включена закуска и празнична вечеря на 31 декември 2022 г.

    Прочети още

    градът